16 Şubat 2013 Cumartesi

Türkiyede okaliptus

Hem Odun, Hem Odun Dışı; Okaliptüs Ormanı
31.12.2010 00:00
Mersin Orman Bölge Müdürlüğü, Tarsus İşletmesi Karabucak Şefliğindeki Okaliptüs ormanları göz kamaştırıyor, 71 yıl önce 885 hektar alanda yapılan okaliptüs ağaçlandırması, aynı zamanda Türkiye’nin ilk planlı, programlı, projeye dayalı ağaçlandırma çalışmasıdır.
Mersin Orman Bölge Müdürlüğü, Tarsus İşletmesi Karabucak Şefliğindeki Okaliptüs ormanları göz kamaştırıyor, 71 yıl önce 885 hektar alanda yapılan okaliptüs ağaçlandırması, aynı zamanda Türkiye’nin ilk planlı, programlı, projeye dayalı ağaçlandırma çalışmasıdır.
 

Türkiye genelinde 20 bin, Karabucak mevkisinde bin 200 hektar alanda okaliptüs yetiştiriciliği yapılmaktadır.
Karabucak Orman İşletme Şefliği Güresin ve Turan emeksiz ormanları olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır.
 

Güresin ormanı 825 Ha. olup asıl amacı öncelerde bataklık olan bu alanların drenaj kanalları ile kombine edilerek şimdilerde asli tür olan Okaliptüs grandis ve camaldulensis ile 1939 yılında ağaçlandırılması sonucu bataklık kurutulmuş, tarım ve sağlık sigorta altına alınmış, halen de yöresel endüstriyel odun ihtiyacını karşılamaya devam eden tüm alanın 10 yıllık rotasyonla gençleştirildiği yani yılda yaklaşık 80–100 ha. Gençleştirildiği, 18–25 bin m3 yıllık etanın alındığı bir ormanımızdır.
 

Konu hakkında açıklama yapan Mersin Orman Bölge Müdürü M.Mustafa Gözükara; "Okaliptüs ormanları bugün pek çok sanayinin ham madde ihtiyacını karşılamaktadır. Türkiye'de iyi koru niteliğindeki doğal ormanlarında bile yıllık ortalama cari artım hektarda ancak 3–3,5 metreküpe ulaşabilirken okaliptüs ıslah çalışmaları sonrasında yılda hektarda 50 metreküp artırıma ulaşabilmektedir.
 

Okaliptüs hızlı büyüyen bir ağaç türü olup ve geniş kulanım alanı bulunmaktadır. 'Okaliptüslerin ana kullanım alanları kağıt ve ambalaj sanayisi, yakacak odun, kerestelik odun, maden direği, tel direği, bayrak direği, çit kazığı, rüzgar perdesi, odun kömürü, arılar için nektar ve yapraklarından tıbbi ve kozmetik amaçlı yağ üretimi şeklindedir. Okaliptüs çiçekleri arıcılık için önemli olup birçok ülkede okaliptüsler rüzgar perdesi, koruyucu orman şeridi ve park-peyzaj ağacı olarak kullanılıyor. Okaliptüslerin kök ve dalları kömür yapımında, yaprakları dericilikte, gövdeleri bayrak direği olarak kullanılmakta olup odunları da iyi kalitedir.'
 

Yöre insanlarımız(Yeşiltepe Beldesi, Özel Bahşiş Beldesi ve Kulak Köyü)da bu değerli orman parçası nedeniyle, bire bir geçimleri olan 10 binlerce dönüm tarım alanlarından verim almakta ve sıtma gibi öldürücü özelliği olan hastalığın ortadan kalkması ile de daha yaşanabilir çevreye sahip olmuşlardır. Bölge Müdürlüğü olarak Okaliptüs ormanlarımızdan vatandaşlarımıza tesisi, bakımları, korunması ve üretim işleri yapmaları karşılığında yaklaşık 500 bin TL aktarılmaktadır. Bu kapsamda insanlarımıza ciddi istihdam kapısı olmaktadır." Dedi.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder